-
VÅRA TJÄNSTER
Världen förändras, hänger skolan med?
Skolans uppdrag har alltid speglats utav samhällsutvecklingen och arbetsmarknadens krav. Tittar man utifrån ett historiskt perspektiv så var det under jordbrukssamhället vanligt att olika yrken gick i arv inom släkten. Då var det kyrkan som förmedlade en dualistisk kunskapssyn och det gamla husförhöret lever kvar genom samtidens prov. Under industrisamhället var fokus på varuproduktion där arbetsgivarna efterfrågade arbetskraft som kunde lyda order, passa tider, vara plikttrogna och anpassningsbara till att utföra olika standardiserade arbetsuppgifter. Folkskolans roll var inte att fostra människor till samhällsmedborgare, utan att förse arbetslivet med arbetskraft genom att kontrollera och sortera ut människor i samhället efter deras kunnande. I samtidens kunskapssamhälle lever vi i en globaliserad värld och en förändrad arbetsmarknad i Sverige med fokus på tjänster. Fler och fler länder utvecklas från U till I-länder som bidrar en global konkorrensbasrad arbetsmarknad. Teknikens utveckling bidrar till att olika yrken försvinner, på samma gång tillkommer nya yrkestitlar och jobb uppkommer visar olika undersökningar. Världen förändras och frågan är om dagens skola är en spegelbild av samtidens samhälle och förbereder våra ungdomar för framtidens arbeten?
Vi förbereder student för jobb och teknologier som ännu inte existera…för att kunna lösa problem som vi ännu inte vet är vårt problem. Karl Fischer, Rektor Arapahoe High School, Colorado, USA
Samtidens utmaningar i skola och arbetsliv
I framtiden så visar forskning från Stiftelsen För Strategisk Forskning att ”vartannat jobb kan komma att automatiseras inom 20 år”. För 50 år sedan utbildande vi människor till ett yrke som innebar en garanti till ett jobb, ett arbete som de ofta varit trogna resten av sina liv. Dagens ungdomar kommer att byta jobb flera gånger och en utbildning är inte längre en garanti för att få ett arbete då arbetsmarknaden hela tiden förändras. Idag har vi en ungdomsarbetslöshet på 23,2 procent (augusti 2016) visar statistik från Ekonomifakta. Vissa branscher och företag har svårt få tag på rätt medarbetare (kompetens) visar rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv (mars 2016). Samtidigt är det färre elever söker till gymnasieskolans yrkesprogram visar Skolverkets siffror. Det kan innebära stora problem för vissa branscher och arbetsgivare att kunna säkra sin egen kompetensförsörjning,
Vi kan idag vittna om att andelen elever som lämnar grundskolan utan att vara behörig till gymnasiets nationella program ökade under 2015 enligt statistik från Skolverket. Samtidigt så får var fjärde elev inget slutbetyg från gymnasiet och var femte elev fullföljer inte sina gymnasiestudier. Dagens arbetsgivare har ofta som grundkrav att eleverna har en gymnasieexamen får att kunna erbjuda en fast anställning. För den ungdomar som saknar en gymnasieexamen kan det leda till långsiktigt arbetslöshet och utanförskap. Det innebär även stora kostnader för landets kommuner genom utbetalningar av försörjningsstöd och förlorande skatteintäkter. Även antalet avhopp, byten eller omval på gymnasiet har ökat drastiskt vilket i snitt motsvarar ca 100 000 kr per elev och år.
Ökan samverkan med SYV och omvärlden
För att dagens ungdomar ska vara anställningsbara på morgondagens arbetsmarknad krävs det en ökad samverkan mellan skola och arbetslivet. Skolan och arbetslivet måste ta ett gemensamt långsiktigt och strategiskt ansvar för att samtidens elever är väl rustade för framtidens arbetsmarknad. Matchningen mellan tillgång och efterfrågan på kompetens måste prioriteras högst upp på agendan för att kunna underlätta ungdomars etablering på arbetsmarknaden. Det finns en rad olika bristyrken som identifierats av Arbetsförmedlingen. Ungdomar behöver få information om vilka utbildningar som leder till störst chans att på ett arbete. Skolinspektionens kvalitetsgranskning av Studie- och yrkesvägledning i grundskolan från 2013 visar att arbetet är lågt prioriterad och att det finns det finns en rad omfattande brister. I rapporten framhåller man att huvudmannen överlåter ansvaret till rektor som i sin tur delegerar ansvaret till studie- och yrkesvägledaren som genomför enskilda insatser vid slutet av grundskolan. Studie- och yrkesvägledningen ses inte som hela skolan ansvar, eleverna ges inte tillgång till kontinuerlig vägledning och löper som en röd tråd genom hela skolgången (Skolinspektionen 2013, sid 6). Rapporten visar även att ”det finns få exempel på tidigt arbete med syfte att främja elevernas beredskap inför arbetslivet ”(Skolinspektionen, 2013, sid 7).
Jag har tidigare skrivit om undervisningstekniker A-Ö inom skola-arbetsliv och lagt upp en föreläsning om samverkan skola-arbetsliv. Jag kommer att följa upp inlägget med minst 10 förslag för hur en huvudman kan integrera studie-och yrkesvägledningen (SYV) med arbetet kring samverkan skola-arbetsliv (SSA).
[…] gärna om utmaningar inom SSA & SYV, 25 undervisningstekniker från A-Ö inom skola-arbetsliv, samt ta del av en […]